<-- Takaisin sarjaan Muut - Aamulehti

Edellinen numero

Aamulehti 1969 07 21

Seuraava numero
Aamulehti 1975 02 13

Tietoa lehdestä:

Aamulehti
21.7.1969

Ihminen On Nyt Kuun Kamaralla.

Kun heinäkuun lopulla vuonna 1969 leikkasin kyseisen uutisen leikekirjaani 18-vuotiaana, arvelin sen olevan koko Elämäni merkittävimmän uutisen.
Ja niinhän se olikin - historiallisella ja koko maailmaa koskevalla tasolla.
Henkilökohtaisella tasolla on tapahtunut paljon merkittävämpääkin, mutta kuten sanottu, globaalilla tasolla Uutinen oli mielettämän upea - ei toki yllättävä, koska varsinainen Kuuhun Laskeutuminen oli seurattu jo edellisenä päivänä mustavalkoisesta televisiosta ja Kuulentoa ja sen valmistelua jännitetty viikkotolkulla mediassa.

Tämän päivän mediassa kuulee ja näkee silloin tällöin hivenen kummallistakin vähättelyä ensimmäisestä Kuumatkasta.
Vuonna 1969 se oli monella tasolla ainutlaatuisen merkittävää. Mm me Maalaiset näimme kuun "takapuolesta" kuvia ensimmäisen kerran koko ihmiskunnan historian aikana. Kuvat saatiin emäalus "Columbiasta", joka kiersi Kuuta ympäri, kuumoduli "Eagelin" laskeutuessa Kuun kamaralle.
Ja vasta kuun pinnalla kävelevät astronautit todistivat vastaansanomattomasti monia asioita ja kumosivat paljolti vääriä oletuksia ja huhuja.

Vaikka toisaalta jotkut satukertomukset ja uskomukset ovat niin syvällä, ettei niitä muuta edes maailman ensimmäisen avaruudessa käyneen kosmonautin, Juri Gagarinin kuiva tokaisu lennolta palattua: "Ei Siellä Jumalaa näkynyt".

Ihmisten tekninen kehitys on viimeisen 130 vuoden aikana ollut ainutlaatuisen kiivas ja huima, mutta henkinen kehitys velloo useilla ihmiskunnan jäsenillä vielä synkän keskiajan noitavainoissa ja uskomuksissa.