<-- Takaisin sarjaan Kirjat Bradbury Ray

Edellinen numero
1966 Fahrenheit 451

1966 Fahrenheit 451 elokuvajuliste

Seuraava numero
1971 Kuvitettu Mies

Tietoa lehdestä:

Fahrenheit 451
... on lämpötila, jossa paperi syttyy palamaan.

Kirja ja Truffautin ohjaama elokuva kertovat kumpikin tulevaisuudesta, jossa rakennukset on valmistettu palamattomasta materiaalista, joten palomiehiä ei enää tarvita sammuttamaan tulipaloja.

Kyseisessä yhteiskunnassa lukeminen ja kirjojen hallussapito on kielletty ja palomiehet on valjastettu etsimään ja polttamaan kiellettyjä (siis kaikkia) kirjoja.

1966 tehdyssä Elokuvassa on ällistyttävän tarkasti osattu ennakoida kirjat korvaava, koko seinän kokoinen "televisio", josta tulee pelkkää saippuaoopperaa eli "kauniita ja rohkeita" läpi vuorokauden ja kyseisiin ohjelmiin voi valiumpäissään tokkuroivat kotirouvat osallistua jopa interaktiivisesti.

Elokuvan lopussa on hauska yksityiskohta, kun puolta vaihtanut palomies Montag (suomeksi: maanantai) tapaa metsään kokoontuneet kapinalliset lukutoukat, joista jokainen on opetellut yhden klassikkokirjan ulkoa ja eräs heistä (näyttelijänä: Roman Polanski) esittelee itsensä nimellä: Martian Chronicles (Marsin Aikakirjat).

Näin nykyvinkkelistä toljotettuna kyseinen metsään kokoontunut kapinallisryhmä voisi olla nimeltään vaikkapa Moogin Arkisto - yrittäessään epätoivoisesti säilyttää lukutaitoa ja suomenkielistä kirjallisuutta hengissä...